היי כפיר,
רציתי להתייעץ איתך בנושא החזרת הפקדון (בטחונות) בסיום חוזה דירה .
בעלת הדירה מסרבת להחזיר לנו פקדון בסכום של 6 אלף שקל. באותו יום שהסתיים החוזה (1/9/20) היא הגיעה לדירה על מנת לקחת את המפתחות וכשהתבקשה להחזיר לנו את הכסף אמרה ״אני לא אחזיר את הכסף כי לא באתי עם הכסף ולא התכוונתי להחזיר לכם אותו״ מאז נעלמו עקבותיה והיא מסרבת להחזיר לנו את הכסף בטענה שלא ניקינו את התריסים ולא צבענו את הדירה.
הדירה לא הייתה צבועה כשנכנסו אליה , יש לנו תמונות שלה לפני ואחרי , החזרנו לה אותה בידיוק במצב שקיבלנו אותה .
מה לדעתך אפשר לעשות?
בטח שיש כתובת .
ניתן לחלק את הודעתך ל- 3 נושאים.
אי מסירת עותק של הסכם השכירות.
סירוב להחזיר את הביטחונות.
התעלמות מפניות.
ביחס לנושא הראשון - אי מסירת עותק של הסכם השכירות. לנושאים הללו יש בדרך כלל משמעות במקרה בו השוכר מעוניין לבטל את הסכם השכירות עוד לפני שתקופת השכירות החלה. כמו כן, עולה מהודעתך שאת מחזיקה בעותק של ההסכם - רק ללא החתימות. לכן, רוב הסיכויים שהפגם בעניין אי מסירת עותק לש הסכם השכירות ניתן לתיקון.
ביחס לנושא השני - ניתנה התייחסות בתשובתי הקודמת.
הנושא השלישי - התעלמות של המשכירה מפניות. ככלל, על הצדדים להסכם השכירות להתנהל בתום לב. החזקת בטוחה או ערבות שניתנה במסגרת הסכם השכירות באופן שרירותי וללא כל הסבר מנוגדת לעיקרון תום הלב.
השאלה היותר חשובה לעניין זה - האם יש בידכם כתובת עדכנית של המשכירה.
ראשית , תודה על התשובה המפורטת והמנומקת.
מבחינת הסכם השכירות - יש בידי עותק של ההסכם אך לא עם השמות שלנו, כיוון שנכנסנו לחוזה ישן והיא רק שינתה את השמות. ולא שלחה לנו העתק. ההסכם הוא אותו הסכם.
בעלת הדירה נעלמה עם הכסף, עשתה דין עצמי ואינה עונה לטלפונים/ הודעות . במקביל ביקשנו ממנה להעביר לנו את הסכם השכירות והיא סרבה. מה באפשרותינו לעשות לדעתך?
תודה שבחרת להעלות את שאלתך בפורום המשפטי לנושאי שכירות.
על פי האמור בשאלתך - מדובר במקרה די שכיח בו השוכרת מסרבת להחזיר ערבויות וביטחונות שנמסרו לידיה בתחילת תקופת השכירות.
על מנת לתת תשובה הולמת לשאלתך חל הצורך לקרוא את הסכם השכירות, לבחון תמונות ותיעוד של מצב הדירה, לקרוא התכתבויות וכו'. בהעדר יכולת לעבור על המסמכים הנ"ל - המענה שיינתן יסתמך על הוראות החוק, הפסיקה הקיימת והנוהג הקיים בין בשוק השכירות.
תחילה, לפי 25(י)(ה) לחוק השכירות והשאילה - על המשכיר להחזיר את הערבויות והביטחונות שבידיו תוך 60 יום מסיום תקופת השכירות. אולם, בדרך כלל, במרבית הסכמי השכירות מצוין שהערבויות יוחזרו קודם לכן כנגד ביצוע סגירת חשבון, לאחר שיוכח לשביעות רצונו של המשכיר שלא נותרו חובות ובהתאם למצב הדירה.
לפי הודעתך, ישנה מחלוקת בינך לבין המשכיר בדבר החזרת של הדירה צבועה או לא. ככלל, אין כתוב בהסכם השכירות כי הדירה נמסרה לידך צבועה, אז כמובן שיש כאן הפרה או אי התאמה מצד המשכיר.
אולם, גם אם מדובר בהפרה - היה עליך להתריע על כך בתחילת תקופת השכירות. יתרה מכך, לעתים בתי המשפט רואים בהתעלמות ובשתיקה כהתעלמות מהמצב הקיים ואף כ- "הכלה" של ההפרה.
זאת ועוד, אפילו הדירה לא היית צבועה אין בכך כדי לגרוע ממחויבותך לתקן את הבלאי הסביר שנגרם על ידך במהלך תקופת השכירות.
היה והסכם השכירות לא מתייחס למצבה של הדירה - באפשרותך לטעון כי צביעת הדירה על ידך משפרת את מצבו של המשכיר אשר נהנה מתיקון הבלאי ששנים קודמות של שכירות גרמו לדירה על חשבונך. אפשר לראות בכך בנסיבות מסוימות כעשיית עושר.
מנגד, סביר להניח שהמשכיר יטען כי שתיקתו של ההסכם השכירות מהווה הסכמה מצדך לצביעת הדירה חרף מצבה, ועוד טענות נוספות שיתמכו בעמדתו.
מכל מקום, לפי הוראות החוק - המשכיר יכול להחזיק בידיו בחלוף 90 יום את הסכום הדרוש לפירעון החוב או לביצוע עבודות כאלו ואחרות.
טעמי ההתנגדות שיעמדו לרשותך באשר לחובתך לצבוע את הדירה משתנה לפי הנסיבות הקונקרטיות של המקרה.
?