שלום לכל חברי הפורום,
אני וחברי שנינו סטודנטים שמסיימים כיום את לימודנו מתגוררים בתל אביב ויש לנו בעיה מסוימת עם בעל הדירה.
תחילה אציין שאנחנו מתגוררים בדירה כ 4 שנים ללא שום בעיות לאורך כל התקופה וללא איחורים בתשלומים או דברים כאלה.
מנגד, בעל הדירה בנוסף להיותו בעל הנכס (או שהנכס רשום על אביו) הוא גם מנהל משרד תיווך בתל אביב, בן אדם בלי סנטימנטים שרואה את עניין השכירויות כעסק לכל דבר ועניין.
הסיפור מתחיל בכך שהדירה נמצאת על רחוב אבן גבירול שם יתחילו בזמן הקרוב עבודות תשתית לבניית הרכבת הקלה בתל אביב. חברת נת"ע מציעה בחינם לכל הדירות החזיתיות לאבן גבירול חלון אקוסטי בחינם, זאת אומרת כל מי שיש לו דירה חזותית לרחוב יכול להחליף את החלון הקיים שיש לו בדירה ללא תשלום בחלון אקוסטי חדש אותו הם מספקים.
בעל הדירה עלה על רעיון, במקום שהחברה תבוא ורק תחליף את החלון הקיים בחדש הוא רוצה להיכנס לתוך הבית ולפתוח בעצם מרפסת על חשבון גודל הסלון הקיים אצלנו בדירה, זאת אומרת לצמצם לנו את הסלון במשהו כמו מטר פנימה ולבנות מרפסת כך הוא ירוויח גם את החלון הקיים כיום אצלנו בדירה וגם את החלון שנת"ע מספקים בחינם. ולפי מה שהוא טוען מהלך זה יחסום במידה מסוימת רעש שמגיע מהרחוב.
בחודשים האחרונים כאשר בעל הדירה דחק בנו לאשר את ביצוע העבודות הבהרנו כי אנחנו אוהבים את הדירה כמו שהיא ואנחנו מתנגדים למהלך שכזה, שכן אם מהלך כזה יבוצע אין אנו מעוניינים בדירה, בעל הדירה כמובן התעצבן ואמר כי אנו פוגעים בו כלכלית והבהיר לנו שאנחנו יכולים לחתום אך לא נוכל לחדש חוזה בסוף השנה הבאה. הסכמנו לכך והיה לנו שקט עד לפני מספר שבועות.
בעל הדירה לאחרונה החליט שלא משנה מה שסוכם הוא מעוניין לבצע זאת בכל מקרה, ניפגשנו אצלנו בדירה והסברנו לו שאין לנו משהו נגדו פשוט שינוי מבנה הקיים זה לא משהו שאנחנו מעוניינים בו ואם היינו יודעים על כך לפני לא היינו חותמים על החוזה שכן, גודל הסלון מהווה עבורנו מרכיב עיקרי לחתימתנו על החוז. יותר מכך אמרנו לו במפורש שאם הוא מעוניין לבצע זאת שישחרר אותנו מהחוזה וכל אחד ילך לדרכו אך גם לזה הוא לא הסכים.
מכאן התחלנו לקבל איומים על כך שאם לא נסכים לביצוע העבודות הוא יפעיל נגדנו הליכים בכך שהוא יתבע אותנו וישתמש לנו בבטחונות ששמנו עבור הדירה (מצורף תמונה של ההודעה וואטסאפ) בטענה שאנחנו עושים לו נזק כלכלי בכך שאנו מסרבים לשינויים
הערות:
בחוזה לא כתוב שבעל הדירה יכול לבצע שינויים כרצונו אך גם לא כתוב שהוא לא יכול. רק כתוב שאנחנו השוכרים אינם רשאים לביצוע שינויים ללא אישור
כשדיברנו עם בעל הדירה הבהרנו לו שאין לנו התנגדות להחלפה של החלון הקיים בחדש כפי שכל הבניין עשה אלה אנחנו מתנגדים לסגירה של המרפסת והקטנת הסלון הקיים. שכן, זה מרכיב חשוב עבורנו בדירה
שאלות:
האם בעל הדירה יכול לכפות עלינו לבצע שינויים בדירה גם במהלך החוזה?
האם בעל הדירה יכול לפעול נגדנו באמצעות של תביעה או שימוש בערבויות ובבטחונות ששמנו עבור הדירה?
האם עלינו לוותר לו ולהסכים לשינויים אף על פי שנשאר לנו 8 חודשים לסיום החוזה ואנחנו נאלץ לגור בדירה שאנחנו לא אוהבים?
האם אנחנו יכולים לתבוע אותו חזרה?
תמונת וואטסאפ שנלחה על ידו ומענה שלנו להודעה:
(לא ביקשנו פיצוי כספי כפי שהוא כתב)
מעריך מאוד את העזרה אני מקווה שנוכל לפתור זאת בקלות.
תודה רבה,
דורון.
על מנת להשיב לשאלתך חל הצורך לקרוא את חוזה השכירות. לכן, אקדים ואציין כי המענה שניתם לשאלותיך מתבסס על המידע שמסופק על ידך, הוראות הדין והפרקטיקה הנהוגה. מילת המפתח במחלוקת שהתגלעה בינך לבין המשכיר היא "תיעוד". כך שאם יש בידך הודעות, שיחות וכל תיעוד שממחיש כי המשכיר קיבל את התנגדותכם לשינוי הפנימי בדירה, ושעל סמך הסכמה זו הארכתם את תקופת השכירות - אזי, שסטייה מכך עשויה להוות הפרה של הסכם השכירות. כמו כן, השינוי המתוכנן בדירה יכול להוות הפרה של דיני החוזים ושל הוראות חוק השכירות והשאילה, כמפורט להלן:
התאמת המושכר והסתמכות על אי-התאמה (תיקון מס' 1) תשע"ז-2017
6. (א) המשכיר ימסור את המושכר כשהוא מתאים למוסכם בינו ובין השוכר.
(ב) על אי-התאמת המושכר יחולו הוראות סעיף 11 לחוק המכר, התשכ"ח-1968, בשינויים המחויבים (להלן – אי-התאמה), בין שאי-ההתאמה במושכר מקורה במושכר עצמו ובין שמקורה בסביבתו.
(ג) השוכר אינו זכאי להסתמך על אי-התאמה בכל אחת מאלה:
(1) השוכר ידע על אי-ההתאמה בעת כריתת חוזה השכירות;
(2) השוכר לא הודיע על אי-ההתאמה למשכיר זמן סביר לאחר שגילה אותה או שהיה עליו לגלותה, תוך פירוט סביר של אי-ההתאמה; פסקה זו לא תחול אם המשכיר ידע או היה עליו לדעת על אי-ההתאמה;
(3) השוכר לא נתן למשכיר הזדמנות סבירה לבדוק את המושכר ולא נתן לו, ככל שהדבר סביר בנסיבות העניין, הזדמנות סבירה לתקן את אי-ההתאמה.
(ד) על אף האמור בסעיף קטן (ג), לא קיים השוכר נטל כאמור בפסקאות (1) עד (3) באותו סעיף קטן, זכאי הוא להסתמך על אי-ההתאמה באותה מידה שבה אי-קיום הנטל כאמור לא פגע במשכיר.
שימוש ללא הפרעה
11. המשכיר חייב לאפשר לשוכר להשתמש במושכר במשך תקופת השכירות לפי המוסכם בין הצדדים ללא הפרעה מצדו או מטעמו.
לפיכך, במקרה בו המשכיר מפר את חוזה השכירות עומדת לכם האפשרות לתבוע את הנזקים שנגרמו לכם, לפעול בדרכים משפטיות למניעת השינוי ולהתגונן בפני כל אשמה בדבר הפרה של חוזה השכירות.
בנוסף, ברצוני להפנות אותך למאמר שעוסק בביטול חוזה שכירות. במסגרת מאמר זה צוין שכל אחד מהצדדים מחויב לפעול בתום לב ולעשות שימוש שעומדת לרשותו בהגינות ובתום לב. המשמעות היא, שגם אם יש בידיכם זכות חוזית, עליכם לעשות בה שימוש בתום לב.
בהצלחה!